Grafiske uttrykk i idretter

Alle idretter har sine logoer og alle idretter har sine organisasjoner som styrer idrettens overordnede strategivalg. Logoer, farger, show og veivalg er ment for å skape samhørighet og samhold. Det er viktig for organisasjoner av alle typer at medlemmer og samfunnet rundt vet hvem de er og gir inntrykk av at man står samlet utad.

Ser vi på noen forskjellige idretters bruk av logoer og grafiske uttrykk vil vi se at idretter appellerer til forskjellige samfunnsgrupper eller forskjellige individer for å tiltrekke seg de personene som har mer forenelige interesser med ens egne. Ikke alle har de samme interessene og organisasjonene ønsker å uttrykke dette, samtidig som man selvfølgelig er åpne for alle.

Ser vi på fotball er det FIFA som er det styrende organet. FIFA er det internasjonale fotballorganet og har vart i over 100 år. FIFA har en inntekt på ca 1,5 milliarder dollar. Det er betydelige summer de får gjennom sine turneringer. FIFA sin logo er navnet i enkelt og uskyldig blå farge. Over navnet er det to jordkloder som viser hele verden. Jordklodene har distinkte ballmønstre som gir inntrykk av at fotball er over hele verden. Noe det er. Kontinentene er gule på jordklodene. Alt er veldig rent og pent. Ingen tendenser to noe spesielt den ene eller den andre veien. FIFA arrangerer også flere turneringer alene og gjennom sine datter organisasjoner. En slik datter organisasjon heter UEFA, som arrangerer mesterligaen. UEFA bruker lignende grafikk. Veldig stilrent. Mesterligaen operer med en stor ball, noen stjerner og en hymne som er ganske majestetisk.

Ser man på andre idretter skiller noen seg betraktelig ut fra fotball. Profesjonell wrestling er en form for kunst som uttrykkes på en arena omringet av mange mennesker. Det er arrangert skuespill hvor folk har sine favoritter. Wrestling foregår i dag som forestillinger hvor deltagerne reiser rundt og presenterer sine show. Forestillingene blir arrangert av forskjellige selskaper. Det mest kjente heter WWE og er et børsnotert selskap som lever av matcher, klessalg, filmer, osv. Wrestling har en veldig showaktig tilnærming til sine logoer. Ser man på Wrestlemania sin logo er det sterkt lys i skriften, lilla, sort, og ganske fremtredende oppsett. Logo og skrift er laget for å trekke oppmerksomhet. Utøverne fokuserer på muskler, bare overkropper, og testosteron. Det fremstår som en mannesport hvor man ønsker å påføre smerte på sin motstander. Wrestlere er store karer med masse muskler som gjør akrobatiske bevegelser for å hisse opp publikum.

FIFA og WWE har ganske forskjellige tilnærminger til sin idrett. I fotball, som var en arbeiderklasse sport, fokuserte man en stund tilbake på utøverne og at de skulle ha på seg dress før og etter kamp. Dette for å fremstå mer seriøst. Man skal være dannet på og utenfor banen. Wrestling er en individuell idrett hvor alt fokuset er på utøveren. Man vil sjokkere og man vil vise seg frem. På så måte er FIFA og WWE en fin måte å visse hvordan to forskjellige idretter ønsker å skape to helt forskjellige idrettskulturer ved hjelp av logo, grafikk og personligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *